ماهیت و کاربردهای تگ کنونیکال و چگونگی بهکارگیری آن، همچنین در ادامه این مطلب نحوه اعمال rel=”canonical را بهتفصیل شرح میدهیم. تعریف نسخ صفحات تکراری یا حدوداً تکراری و یا همسان به کمک بخشی از کد HTML بهوسیله تگ کنونیکال (rel=”canonical”) صورت میگیرد. بایستی بهوسیله تگهای کنونیکال محرز شود که کدام محتوا، محتوای نسخه اصلی بوده و باید ایندکس بشود حتی اگر محتوای مشابهی در URL های متفاوت موجود باشد.
در قسمت <head> یک صفحه وب تگهای کنونیکال با استفاده از ترکیب ساده و سازگاری شده قرار میگیرند:
</”/link rel = “canonical” href = “https://example.com/sample-page>
مفهومبخشهای مختلف آن کد در ذیل شرح داده شده است:
/href =https://example.com/sample-page:
علت اهمیت تگهای کنونیکال برای سئو چیست؟
انتخاب محتوای چندباره موردپسند گوگل قرار نمیگیرد و گزینش آن کار بسیار سختی است:
تأثیر محتوای تکراری بر روی “بودجه خزیدن” میتواند بیش از حد باشد. گوگل این توان را دارد که با تلف کردن وقت موجب خریدن در صفحاتی با نسخ تکراری در ازای پیداکردن باقی مطالب مهم در سایت شما شود. تمامی موضوعات مرتبط را با این ماجرا را تگهای کنونیکال برطرف مینمایند. گوگل این توان را که از شما اطلاعاتی را مبنیبر اینکه چه نسخهای از صفحه را میبایست فهرستبندی و رنک بندی و در کدام محل لینک ارزشمندی را آمیخته کند، دارد. گوگل در شرایطی کارها را به دست خود میگیرد که در مشخصکردن URL کنونیکال ناموفق باشید. ممکن است گوگل رونوشتی را از صفحه شما انتخاب کند که مدنظر شما نباشد در نتیجه اعتماد به آن منطقی نیست.
همیشه URL های کنونیکال مدنظر گوگل قرار نمی گیره، اما در بیانیهای گوگل اطمینان داده که به آن URL ها احترام میگذارد. یک راهنما شامل تگهای canonical نمیباشد. سیگنالهایی مانند لینکهای URL کنونیکال تا زمانی که به آنها توجه گردد ادغام میشوند. ریسک مشاهده گوگل از صفحه نامطلوب زمانی کم میشود که از بهترین شیوههای تگ canonical کمک گرفته و استفاده شود.
در صورت عدم وجود محتوا تکراری چه رخ میدهد؟
ممکن است آسان باشد اینکه فکر کنید وبسایت شما هیچ محتوایی ندارد با مدنظر قراردادن این نکته که احیاناً بهدفعات مختلف یک پست و صفحه را منتشر نکردهاید. صفحات وب مورد خزش قرار نمیگیرند، موتورهای جستجو فقط URL ها را خزش میکنند. موتورهای جستجو example.com/product و example.com/product؟color=red را کاملاً در لیست منحصربهفردها قرار میدهند ضمن اینکه چنین صفحات محتوای مشابه دارند.
اصلیترین عامل در ایجاد محتواهای تکراری بهخصوص در وبسایتهای فروشگاهی با ناوبری وجهی / فیلتر شده URL های پارامتر شده میباشند. فروشنده پیراهن بهعنوان نمونه Brown Bag Clothing میباشد. آدرس صفحه دسته اصلی آنها این URL میباشد:
https://www.example.com/engb/clothing/shirts.html
در صورتی یک پارامتر به URL اضافه بشود فقط براثر این امر است که برای پیراهنهایی که یک XL دارای فیلتر دارند درج کردهایم.
https://www.example.comen-gb/clothing/shirts.htm? Size=XL
وقتی آیتم دیگری اضافه میشود که پس از آن برای پیراهنهای آبی فیلتر قرار بدهید:
https://www.example.com/engb/clothing/shirts.html?Size=XL&color=Blue
کارایی تگهای کنونیکال در این وضعیت خیلی اساسی میباشد. مسئله دیگر دراینخصوص افزون بر این آیتمها محتوای تکراری بین دامنه میباشد. برای اینکه محتوای صنفی شما بهصورت نسخه کنونیکال با تگ متد متقابل دامنه مشخص بشود بایستی سندیکای محتوا ایجاد کرده و برترین عمل این است که از یک تگ کنونیکال مرجع در مقاله خود بهر ببرید. برای یاری گرفتن در خصوص کاهش ریسک خزیده شدن آن بهتناسب محتوای اصلی چنین عملی اغلب از نمایش محتوای سندیکایی در نتایج، جستجو نمیشود. در صورتی شناسایی منبع دشوار میگردد که اکثر افراد همزمان شدن مطالب را انتخاب نمایند. انسداد یا بهرهگیری کنونیکال ازاینرو سفارش میگردد.
در این چهار شیوه چگونگی بکار گیری الگوهای خیلی اهمیت ندارد درعینحال اعمال و بهکارگیری کنونیکال ساده است. بیشتر میبایست پنج ترتیب و قانون مهم طلایی را در خاطر خود به یاد داشته باشید:
بهرهگیری از URL های مطلق قانون اول میباشد. برترین روش آن است که از مسیرهای نسبی با عنصر لینک rel = “canonical” به گفته مهندس گوگل آقای جان مولر بهرهگیری نشود. در 24 اکتبر 2018 وی توصیه میکند از URL های مطلق بهرهگیری شود تا از تفسیر دقیق اطمینان حاصل گردد در عین حالی که امکان استفاده از در نهایت وجود دارد. بهرهگیری از فرمت ذیل ازاینرو میبایست در اولویت باشد:
<link rel = “canonical” href = “https://example.com/sample-page/” />
<link rel = “canonical” href = “/ sample-page /” />
میتوان از URL های با حروف کوچک بهره برد که قانون شماره دو ذکر میشود. برای تگهای کنونیکال میبایست از URL های با حروف کوچک بهره برد و قبل از آن نخست میتوان URL های با حروف کوچک را به سرور منتقل کرد و علت این کار این است که احتمالاً گوگل URL های دارای حروف بزرگ و کوچک را بهصورت دو URL متفاوت مدنظر قرار بدهد. در برابر HTTP از نسخه صحیح دامنه HTTPS بهره ببرید که قانون شماره سه میباشد.
یکی از عواملی که میتواند باعث سردرگمی و از دید نظری نتایج عجیبوغریب ببار آورد بهعنوان نمونه (HTTP رو در تگهای کنونیکال خود ارائه نکرده باشید) و تغییر SSL اتفاق افتاده و حصول اطمینان از URL های غیر SSL کردهاید. عدم اعلام کردن HTTP در تگهای کنونیکال با حصول اطمینان از URL های غیرمجازی که از نسخه URL زیر زمانی اطمینان حاصل کنید که در یک دامنه امن باشید:
<link rel = “canonical” href = “https://example.com/sample-page/” />
<link rel = “canonical” href = “http://example.com/sample-page/” />
در این مورد بالعکس عمل کرده و از HTTPS بهرهگیری نمیگردد که نکته مهمی میباشد. میتوان از تگهای کنونیکال ارجاع بهرهگیری کرد که قانون چهارم میباشد. تگهای کنونیکال، تگهای ارجاع محسوب میشوند حتی به گفته جان مولر کارمند گوگل اگر اجباری نباشند. تگ کنونیکال در صفحهای که خود را نشان میدهد در واقع به علت عدم اطمینان از عملکرد کنونیکال خود ارجاع میباشد. به شکل نمونه درصورتیکه URL https://example.com/sample-page باشد، به شکل زیر یکی از الگوهای رایج ارجاع شده در آن صفحه میباشد:
<link rel = “canonical” href = “https://example.com/sample-page” />
درصورتیکه از CMS سفارشی بهرهگیری میکنید بایستی هارد کد توسعهدهنده خود را اعمال کنید درعینحال اغلب CMS های بهروز و پرطرفدار به شکل اتوماتیک از URL های خود – ارجاع میافزایند. تگهای کنونیکال را در هرکدام از صفحات بهکارگیری کنید. گوگل زمانی یک صفحه را نادیده میگیرد که آن صفحه دارای چند تگ کنونیکال باشد.
احیاناً تمام Rel = canonical را در اغلب موارد نادیده میگیرد و علت آن Rel = canonical های متعدد است.
سیگنالهای معروف کنونیکال یا همان الگوهای تعیین URL های کنونیکال عبارتاند از:
اسناد رسمی گوگل بهترین راهنما برای آگاهی از مزایا و معایب هر شیوه میباشد. راحتترین و آشکارترین کار برای مشخص نمودن URL کنونیکال تنظیم کنونیکال بهوسیله برچسبهای HTML rel = “canonical” با استفاده از تگ rel = canonical میباشد. در هر صفحه تکراری بهراحتی کد ذیل را در قسمت <head> وارد نمایید:
<link rel = “canonical” href = “https://example.com/canonical-page/” />
بهعنوان نمونه:
این را در نظر بگیرید یک فروشگاه آنلاین تیشرت در اختیار شما است. حالتی را میخواهید که اگر محتوای آن صفحه بهوسیله URL های دیگر در دسترس باشد بهصورت URL کنونیکال باشد آدرس صفحه شما https://yourstore.com/tshirts/black-tshirts/ و این هم آدرس نمونه: /https://yourstore.com/offers/black-tshirts)
در هر صفحه تکراری بهآسانی تگ کنونیکال را بیفزایید:
<link rel = “canonical” href = “https://yourstore.com/tshirts/black-tshirts/” />
احتیاجی به گرهزدن کد صفحه CMS موردنظر شما نیست و راه هار آسانتر هم وجود دارد:
بهصورت اتوماتیک با ارجاع خودکار براثر نصب Yoast SEO تگهای کنونیکال نصب میشوند. در انواع صفحات یا پستها در خصوص تنظیم قوانین کنونیکالی سفارشی در قسمت “Advanced” میتوان تنظیم نمود.
URL های کنونیکال خود ارجاع در محصولات و پستهای وبلاگ توسط shopify به طور پیشفرض افزوده میشوند. فایلهای الگو (liquid) را بایستی برای تنظیم URL های کنونیکال بهصورت مستقیم تصحیح نمایید.
URL های خود ارجاع بهصورت از قبل تعیین شده توسط Squarespace افزوده میگردند. وقتی بخواهید کد را سرراست ویرایش نمایید میبایست در Shopify یک URL کنونیکال قانونی را بیفزایید.
به دلیل عدم وجود قسمت <head> صفحه در خصوص اسنادی مانند PDF، هیچ روشی جهت تنظیم تگهای کنونیکال در سرصفحه باقی نمیماند. از سرصفحه HTTP میبایست جهت قراردادن آیتمهای کنونیکال در اینگونه موارد بهره گرفت. در هدرهای HTTP داخل برگههای وب استاندارد امکان آن وجود دارد که از یک روش canonical کمک گرفته شود. بهعنوان نمونه:
در زیر پوشه وبلاگ خود فرض کنید که یک نسخه PDF از پست وبلاگ ایجاد و میزبانی مینماییم. در خصوص آن فایل سرفصل HTTP ما به شکل زیر میباشد:
HTTP/1.1 200 OK
Content- Type: application/pdf
Link: http://yourstore.com/blog/canonical-tags/; rel=”canonical”
در نقشه سایت طبق اعلام گوگل صفحات غیرکنونیکال نبایستی تعبیه بشوند. صفحات لیست شده در یک نقشه سایت با عنوان موارد کنونیکال پیشنهاد شده توسط گوگل بررسی میگردد در نتیجه میبایست صرفاً URL های کنونیکال لیست بشوند.
اغلب در نقشه سایت با مضمون کنونیکال URL ها را انتخاب نمیکنند. یک شیوه ساده جهت تعریف کنونیکال برای یک سایت بزرگ URL های نقشه سایت کنونیکال میباشد که با مدنظر قراردادن آن نمیتوان صحت تضمین شدن آن را تأیید کرد و برترین روش برای یافتن مفیدترین صفحه توسط گوگل نقشههای سایت میباشند. در صورتی از ریدایرکت 301 بهره میبرید که بخواهید ترافیک یک URL پرتکرار را به نسخه کنونیکال منتقل نمایید. بهعنوان نمونه:
از طریق این URL برگه شما تصور کنید امکان دسترسی دارد:
با هدایت URL های باقیمانده بهعنوان کنونیکال میبایست نخست یک URL را با این مضمون تعیین کنید. چنین کاری را میبایست در خصوص سایت خود با نسخههای امن HTTP و www یا غیر www اعمال نمایید. باقی نسخهها را باید به یک نسخه کنونیکال منتقل نمایید ضمن اینکه یک نسخه کنونیکال را بایستی انتخاب نمایید.
سیگنال کنونیکال سازی شیوه لینک دادن از یک صفحه به صفحه دیگر در کل سایت میباشد. زمانی موتور های جستجو بهتر URL کنونیکال شما را مشخص میکنند که اغلب سیگنالها یکدستتر باشند. بسته به URL هایHTTP و URL های جذاب طبق اعلام شرکت گوگل HTTPS ترجیح داده میشود.
آیتمهایی وجود دارند که ارزش آنالیز عملکرد بهینه سئو را دارند و این زمانی میسر است که تگهای کنونیکال ارزش بررسی دارند.
اگر robots.txt مسدود باشد و شما کنونیکال را به سمت آن URL ارسال کنید و یا noindex تنظیم شده باشد میتواند یکی از رایجترین کارهای اشتباه باشد. موتور های جستجو با چنین عملی میتوانند تحت تأثیر گیجکنندهترین و مخلوطترین سیگنالها قرار بگیرند.
در خصوص آنالیز تگهای کنونیکال برخی شیوهها در ادامه بررسی گردیده است.
با تایپ آدرس منبع میتوانید در اکثر مرورگرها سورس لینک را مشاهده نمایید بهعنوانمثال:
view-source: https: //moz.com/learn/seo/cano …
باتوجهبه شکل زیر در حالت امکان میتوانید کد منبع را در <head> تگ canonical را سرچ نمایید:
ابزاری به نام MozBar که میتوانید از آن بهره ببرید:
تگ کنونیکال توسط ابزار رایگانی بنام MozBar که یک نوارابزار است در هر صفحه قابلبررسی است. در خصوص مشاهده اطلاعات کنونیکال با کلیک بر روی General Attributes بعد از نصب بهراحتی آن را از بخش Analysis Page بیابید.
در خصوص آنالیز عمده تگهای کنونیکال اغلب و بسایت های آنالیز و پردازش سئو این آپشن را در اختیار شما قرار میدهند. برای صدهزار صفحه بهصورت همزمان وبسایت Moz Pro عدم جود تگهای کنونیکال را آنالیز مینماید.