صفحات زامبی چه هستند و باید با آنها چه کرد؟
بسیار عادی است که وقتی یک وبسایت را راهاندازی و پیادهسازی میکنید صفحات زامبی در آن پیدا شوند. اکثر مدیران سایت ها برای افزایش رتبه سایت خود از سئو که این صفحات روی سئو تأثیر میگذارند. اگر صفحات زامبی در سایتتان وجود نداشته باشد به این معناست که شما اصلاً سایتی ندارید. بهعبارتدیگر صفحات زامبی و سایت شما رابطه مستقیمی باهم دارند که بسیار عجیبوغریب است.
ما درباره انسانهایی که به زامبی تبدیلشده و از بدن و مغز انسانهای دیگر تغذیه میکنند صحبت نمیکنیم بلکه درباره صفحات زامبی سخن میگوییم که توانایی کاهش و از بین بردن رتبه سایت شمارا دارند. لازم است بدانید که اکثر وبلاگ نویسان بعد از تجزیهوتحلیل صفحات سایتشان و مشاهده بازدید پایین آنها، متوجه میشوند که صفحات زامبی در سایتشان وجود دارد.
طبق تعریف، صفحات زامبی صفحاتی در سایت شما هستند که میزان ترافیک را کم و سپس به صفر میرسانند. این صفحات میتوانند به دلایل مختلفی وجود داشته باشند مانند رتبهبندی کلمات کلیدی خاص یا حضور در ناوبری شما بهعنوان یک صفحه.
افراد مختلف نظرات مختلفی درباره صفحات زامبی دارند. درحالیکه بعضی از بلاگ نویسان آنها را جدی میگیرند اما برخی افراد نسبت به آنها بیتفاوتاند. از صفحات زامبی بهعنوان یکی از موضوعات غیرمعمول میان بلاگ نویسان یاد میشود چراکه خیلی از آنها توجهی به این صفحات ندارند.
اگر تابهحال سایت خود را بررسی کرده باشید بهطور حتم با صفحات زامبی روبرو شدهاید.
در این مقاله به بررسی موضوعات زیر خواهیم پرداخت:
- صفحات زامبی چه هستند؟
- چرا با صفحات زامبی سروکار داریم؟
- تعمیر صفحات زامبی چه کمکی به سایت شما میکند؟
- انواع صفحات زامبی
- چگونه صفحات زامبی را در وبسایت خود شناسایی کنیم؟
- چطور با صفحات زامبی برخورد کنیم؟
- حرف آخر
صفحات زامبی چه هستند؟
آیا تابهحال سایت خود را در گوگل جستجو کردهاید؟ قطعاً این کار را کردهاید ولی آیا بررسی کردهاید که کدام صفحات از سایت شما ایندکس شدهاند؟
برای مثال من وبلاگ نویس هستم و میخواهم site:dothacks.com را در گوگل وارد کرده و بررسی کنم که چه صفحاتی از آن در گوگل ایندکس شده و در جستجوی گوگل نمایش داده میشوند.
88 نتیجه را برای ما پیدا و نمایش میدهد.
در حال حاضر بهسختی حدود 20 پست وبلاگ و حدود 10 صفحه در این سایت نوشتهشده است. این جمله به این معناست که تقریباً در این سایت 30 صفحه وجود دارد. پس چرا نتایج جستجو عدد 88 را نشان میدهد؟ این اختلاف 50 عددی به چه دلیل است؟ دلیل آن این است که شما صفحات اضافهای دارید که به آنها صفحات زامبی میگویند. این صفحات فقط وجود داشته و هیچ سودی برای شما ندارند.
اگر با این مشکل روبرو شدید نگران نشوید زیرا تمام مدیران سایتها با این مشکل روبرو خواهند شد. در ادامه به شما میآموزیم که چطور از این صفحات سود ببرید و اگر تمایل به حذف آنها داشتید، آنها را حذف کنید.
چرا با صفحات زامبی سروکار داریم؟
درواقع صفحات زامبی هیچ فایدهای نهتنها برای شما که حتی برای کاربران بازدیدکننده از سایت شما نیز ندارند فقط با محتوایی که دارند وجود داشته و درنهایت به معیارهای عملکرد شما آسیب میزنند. ازآنجاییکه تمامی صفحات یک وبسایت یکی از شاخصهای سنجش آن است، به دلیل وجود صفحات زامبی بازخورد منفی خواهید گرفت. موتورهای جستجو اغلب صفحات زامبی را نادیده میگیرند بااینحال هنوز هم این صفحات ایندکس میشوند. حتی اگر در صفحه 15 یا 16 نتایج جستجوی گوگل نیز حضورداشته باشند، هنوز وجود دارند و میتوانند ایجاد مشکل کنند.
در این شرایط نادیده گرفتن آنها بهترین استراتژی نیست بلکه باید آنها را بهبود ببخشید.
صفحات زامبی یا هر اسمی که دوست دارید روی آنها بگذارید معمولاً صفحاتی با عملکرد کم، محتوای کمارزش و بیارزش هستند. باگذشت زمان عملکرد آنها بدتر شده و شروع به کمک به بخش خاکستری سایت شما که از دید کاربران و بازدیدکنندگان دور میماند میکنند اما بااینکه از دایره دید ما خارجاند هنوز وجود داشته و بر سئو سایت شما اثر میگذارند.
این صفحات نهتنها همان صفحاتی نیستند که شما حذف کردهاید بلکه صفحات خطای 404 نیز نیستند. این صفحات فقط وجود دارند و ممکن است پست بلاگی باشد که شما دو سال پیش نوشته و یا متن نوشتاری باشد که آن را بهینه نکردهاید. ازآنجاییکه این صفحات عملکرد خوبی ندارند درنهایت به سئوی سایتتان آسیب میرسانند.
تعمیر صفحات زامبی چه کمکی به سایت شما میکند؟
اگر صفحات زامبی را در وبسایت خود پیدا و تعمیر کنید بهطور بالقوه میتواند بر کیفیت وبسایت شما تأثیر بگذارد.
نحوه انجام به شکل زیر است:
صفحات مناسب ایندکس میشوند: با حذف صفحات زامبی، پیدا کردن صفحاتی از سایتتان که ارزشمند هستند و خزیدن خزندهها در آنها برای گوگل آسانتر خواهد شد.
باعث بهبود تجربه کاربری میشود: در همین حال که در حال حذف صفحات زامبی خود هستید، نرخ جستجوی سایت شما کاهش میباید اما بعد از حذف آن صفحات کاربران به صفحات بیکیفیت کمتری برخورد میکنند که این کار میتواند باعث بهبود برند ما در مقایسه با دیگران شود.
بر امتیاز کیفیت سایت شما اثر میگذارد: هنگام اجرای Google Ads، عواملی مانند امتیاز کیفیت و رتبه آگهی نقش مهمی در موقعیتیابی تبلیغات شما در نتایج جستجو دارند. هرچه تعداد صفحات ارزشمند بیشتر و صفحات زامبی کمتر باشد، انتظار میرود این امتیازات بهتر شود.
انواع صفحات زامبی
درحالیکه صفحات کمارزش و غیر پاسخگو را صفحات زامبی مینامیم اما هنوز مواردی وجود دارند که میتوان آنها را نیز بهعنوان صفحات زامبی در نظر گرفت. برخی از این موارد که شما باید از آنها آگاه باشید عبارتاند از:
1.صفحات Non-Responsive
همانطور که از نامش پیدا است به آنها صفحات غیر پاسخگو گفته میشود و دقیقاً هم عملکردی مانند نامشان دارند. پیمایش این صفحات مدتزمان زیادی طول میکشد و یا کلاً با صفحهنمایش رایانه یا موبایل شما یکی نمیشوند و بهصورت تمام صفحهنمایش داده نمیشوند.
گوگل از این کار اصلاً راضی نخواهد بود پس این عدم رضایت گوگل به سئو سایت شما آسیب رسانده همچنین تجربه کاربری منفی به همراه خواهد داشت.
2.صفحاتی با محتوای بیکیفیت
محتوا با کیفیت پایین میتواند به معانی زیر باشد:
- در پستهای بلاگ سایتتان بسیاری از موارد را بهصورت اشتباه و بیربط با عنوان صفحه و سایت قرار دادهاید.
- حجم محتوا بسیار کم است.
- محتوایتان ساختار مناسبی ندارد.
- محتوایتان سرقت ادبی است.
صفحهای که معمولاً کمتر از 300 کلمه دارد که بههیچوجه قابلاستفاده نیست و حتی صفحاتی که سالها از بهروزرسانی آنها گذشته، بهعنوان صفحه با محتوای بیکیفیت در سایت شما شناخته میشود که کاندیدهای خوبی برای قرارگیری در فهرست برتر صفحات زامبی سایت شما خواهند بود.
هر دلیلی که داشته باشد وجود این صفحات برای سایت شما مناسب نیست. ازآنجاییکه عوامل مختلفی برای وجود صفحات زامبی موجود است و میتواند پیامدهای گوناگونی برای سایت شما داشته باشد؛ بنابراین درک این مطلب که باید این صفحات را حذف یا اصلاح کرد کار سختی نیست.
3.صفحات بدون ایندکس
صفحات خاصی در سایت شما وجود دارد که ممکن است زمان پاسخگویی، بارگیری و حتی عدم بارگیری آن طولانی باشد.
گوگل استراتژی بسیار مشخصی برای ایندکس کردن محتوا و تعیین کیفیت صفحات شما دارد. خزندهها سایت شما را به تعداد صفحات سایتتان تقسیم کرده و اگر صفحهای وجود داشته باشد که سرعت ایندکس کردن را کاهش دهد، آن صفحه را ایندکس نمیکنند.
اگر چنین صفحاتی در سایت شما وجود داشته باشند، گوگل بهطور خودکار آنها را جزء صفحات بیارزش دستهبندی کرده و از دید کاربران محفوظ میدارد. بهاینترتیب کاربران نمیتوانند بهطور مستقیم از گوگل به این صفحات دسترسی پیدا کنند درنتیجه ترافیک این صفحات کاهش پیدا میکند.
4.صفحاتی که برای سئو بهینه نشدهاند
سؤالی که درباره سئو به ذهن ما میرسد این است “چگونه امتیاز سئو سایت خود را پیدا کنیم؟”
پاسخ این است:
با استفاده از ابزار Google’s Lighthouse میتوانید امتیاز سئو سایت و صفحات خود را محاسبه کنید. حتی اگر صفحهای داشته باشید که از محتوای با کیفیت بالا پرشده باشد، این صفحه هنوز به بهبود رتبه سئو سایت شما کمک زیادی نمیکند. برای مطالعه بیشتر به مقاله On-Page Seo مراجعه کنید.
صفحات وبسایت شما میتوانند محتوای باکیفیت داشته باشند اما به دلیل بد بهینه کردن سئو سایت، ممکن است در رتبهبندی جایگاه بدی نصیبتان شود. چنین صفحاتی در جستجوی گوگل کمتر از بقیه صفحات نمایش داده میشوند.
5.تمام صفحات اضافی در وبسایت شما
هر وبسایتی در صفحاتش دارای هدر و فوتر است؛ مانند صفحات ” ارتباط با ما”، “تماس با ما” و “خطمشی سازمان”. این صفحات ارزش زیادی برای کاربران ندارند اما برای شما حاوی تمام اطلاعات مهمی است که سایتتان به آن احتیاج دارد. در ابتدای راهاندازی وبسایت ایجاد این صفحات از کارهای ضروری است. اگر چنین صفحاتی در سایتتان وجود نداشته باشد احتمال ایجاد صفحات زامبی در سایت شما بالاتر میرود.
چگونه صفحات زامبی را در سایت خود شناسایی کنیم؟
ازآنجاییکه قدم در مسی اصلاح وبسایت و مقابله با صفحات زامبی گذاشتهایم پس اولین قدم ما باید شناسایی صفحات زامبی باشد. چند روش برای این کار وجود دارد. برای رسیدن به این هدف میتوانیم از Google search console استفاده کنیم. در Google search console میتوانید تمام ابزارهایی که برای شناسایی صفحات کمارزش و کم بازده سایت خود نیاز دارید پیدا کنید.
1.روش اول
- وارد Google search console خود شده و روی برگه عملکرد کلیک کنید.
- همانطور که عملکرد وبسایت نمایش داده میشود بر روی نماد “+” کلیک کنید و “صفحه” را انتخاب کنید.
- از بین دو گزینه “فیلتر و مقایسه”، روی گزینه Compare کلیک کنید و URL صفحاتی را که فکر میکنید عملکرد کمتری نسبت به یک صفحه با عملکرد خوب دارند وارد کنید.
برگه عملکرد به شما امکان مقایسه صفحات مختلف وبسایت را میدهد. اگر هر یک از صفحات شما عملکرد خوبی نداشته و میزان بازدید و ترافیک کمی داشته باشد، میتوانید آنها را شناسایی کنید.
2.روش دوم
به Google Search Console خود رفته و روی ” Coverage” کلیک کنید.
همانطور که روی ” Coverage”کلیک میکنید، مجموعهای از گزینهها را مشاهده خواهید کرد. روی”Excluded” کلیک کنید.
وقتی به پایین صفحه بروید، گزینه “Explored, currently not indexed” را پیدا خواهید کرد.
اینجا صفحاتی را مشاهده خواهید کرد که گوگل آنها را به دو دلیل ایندکس نکرده است:
- صفحات خیلی کمارزش و بیمحتوا بودهاند.
- محتوای صفحات در سایر بخشها و پستهای سایتتان موجود بوده است.
در هر دو صورت چیزی که مهم است این است که باید آنها را اصلاح یا حذف کنید.
چطور با صفحات زامبی برخورد کنیم؟
برای رفع صفحات زامبی در سایت خود معمولاً دو گزینه پیش رو دارید:
- این صفحات را بهینه کنید.
- این صفحات را حذف کنید.
نحوهٔ انجام این دو کار را در ادامه توضیح خواهیم داد:
1.بهینهسازی صفحات زامبی
همانطور که قبلاً گفته شد، صفحات زامبی معمولاً هیچ ارزشی برای کاربران ندارند. دلیل آن میتواند زمان بارگیری طولانی، وجود برچسبهای noindex، محتوای نامناسب یا هر چیز دیگری باشد.
نحوه بهینهسازی این صفحات به شکل زیر است:
A.محتوای خود را بررسی کنید
تنظیم مجدد صفحات به فرآیند بررسی سایت شما کمک شایانی میکند. با این کار بیشتر صفحاتی که هیچ ارزش و نقشی در سایتتان ندارد نمایان میشوند. میتوانید محتوا را ویرایش کنید، محتوای بیشتری اضافه کرده و یا فقط جزئیات را بهروزرسانی کنید.
B.صفحات خود را مجدداً Redirect کنید
فرض کنید مقالهای درباره راهنماهای وردپرس دارید که موردتوجه قرارگرفته و یکی از پربازدیدیترین صفحات وبسایت شما است. همزمان، شما چند مقاله دیگر مشابه مقاله اصلی دارید که درواقع هیچ ارزشی را ارائه نداده و هیچ ترافیکی نیز دریافت نمیکنند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که همه آن مقالات را به مقاله اصلی Redirect کنید تا محتوای اصلی خود را بسازید.
C.بهبود طراحی صفحه
غالباً یک صفحه قدیمی در وبسایت توسط یک طراحی یا قالب جدید به بخشهایی تقسیم میشود که عدم همخوانی و عدم پاسخگویی را همراه خود دارد. بااینحال، زمانی که وبسایت را بررسی میکنید میتوانید این موارد را برطرف کنید.
2.حذف صفحات زامبی
اگرچه با حذف صفحات ممکن است سرعت وبسایت شما بیشتر و پیمایش آن برای خزندگان آسانتر شود اما بازهم ممکن است منجر به از دست رفتن اطلاعات مهم شود. چطور؟
اگر صفحات را بدون درک اهمیت آنها یا نیاز وبسایت حذف کنید (مانند صفحات ناوبری)، ساختار داخلی صفحات خود را به هم خواهید ریخت. حذف صفحات خاص (مانند صفحات دستهبندی) میتواند در پیمایش وبسایت شما تأثیر داشته باشد اما از طرفی میتواند دستههای پستهای بلاگ را که آنها را تنظیم کردهاید، حذف کند.
اگر میخواهید صفحات زامبی را حذف کنید و از این کار اطمینان دارید باید بدانید که حذف این صفحات باعث بهبود سئو سایت شما میشود. هرچه صفحات کمتر، مشکلات نیز کمتر.
اگر صفحاتی در سایتتان وجود دارد که تمایلی به وجود آنها ندارید و یا غیرقابل اصلاح هستند، تنها راهحل حذف آنهاست. مراقب باشید که صفحات “درباره ما”، “خطمشی سازمان” و… که وجودشان برای سایتتان ضروری است را حذف نکنید.
حرف آخر
اگر میخواهید یک وبسایت سالم و قابل مدیریت داشته باشید باید به صفحات زامبی توجه ویژهای داشته کنید. اگر اکنون به فکر آنها نباشید این صفحات رو هم انباشتهشده و در طولانیمدت برایتان مشکلات جدی به وجود میآورند.
تعیین اینکه از چه استراتژی استفاده کنید به نوع محتوایی که در وبسایتتان دارید وابسته است. وقتی صفحات زامبی خود را حذف میکنید ایدهٔ خوبی است که آدرس (URL) این صفحات را به صفحاتی که در دستهبندی صفحات زامبی قرار دارند redirect(303) کنید.
دیدگاهتان را بنویسید